
5 Adımda Google Reklam Verme
Hedef kitlenize ulaşmak için kullanabileceğiniz en iyi yöntemlerden biri reklam vermektir. Birçok farklı alanda sağlayabileceğiniz reklamların potansiyel müşterilere ulaşması ise kolay değildir. Reklamlarınızın müşterilerinize ulaşması için yapmanız gereken ilk şey, kitlenizi doğru şekilde analiz etmektir. Google reklam verme süreci ise tam olarak bu noktada devreye girer. Kullanıcıları analiz ederek kişiselleştirilmiş reklamlar sunan arama motoru için 5 adımda Google reklam verme sürecini sizler için derledik.

1. Google Ads hesabı oluşturmak
Google üstünden reklam verirken sitenizin kullanıcı dostu olması önem taşır. Çünkü, kullanıcıyı deneyimi düşük olan bir sitenin Google üstünden mümkün değildir. Google reklam verme konusunda API kolaylığından faydalanabilirsiniz. Google Ads API ile hem reklam vermek için hesap oluşturabilir hem de sitenizi kabul edilebilir hale getirebilirsiniz. Dolayısı ile ir Google Ads hesabı oluşturmanız ve firmanız adına kayıt yaptırmanız, reklam süreci için yeterli olacaktır.
Google ADS API ile sitenizden vereceğiniz reklamların onaylanması için SEO uyumu açısından web sitenizi geliştirme fırsatı bulabilirsiniz. Google botların taraması sonucu reklam için sitenizin uygunluğu belirlenmektedir. API aracılığı ile düzenleme işlemini sitenizde kullanılan program ya da işaretleme dili ile gerçekleştirebilirsiniz. API terminali üstünden istemci kitaplığını kullanabilirsiniz.

2. Site SEO uyumu
Sitenizin SEO uyumu için birden fazla durum hakkında düzenlemeye gitmeniz gerekebilir. Google reklam verme sürecindeki düzenlemelerde API’den faydalanırken alt başlıklar ve görsel kalitesi gibi birçok etkene yoğunlaşmanız gerekir. Google botların dikkat ettiği diğer özellikler şunlardır:
- Görsel ve etiket kullanımı
- Metinlerde başlık hiyerarşisi
- Yüksek çözünürlük
- Sorunsuz URL’ler
- Sertifika
SERP analizinden geçebilmek için sitenizi daha ilgi çekici ve kaliteli hale getirmeniz gereklidir. Bu süreçte, düzenlemeleri API üstünden yaparken kestirme yollara da başvurabilirsiniz. Google Rich Snippets gibi site trafiğinizi artıracak ürünlerle reklam için kabul edilme şansınızı artırabilirsiniz.

3. Merchant Center
Google Merchant Center, tıpkı Google ADS’de olduğu gibi kayıt olmayı gerektiren bir alandır. Merchant Center’dan onaylanmayan başvurular, diğer platformlardan da onay almaz. Bu sebeple, içerik kalitenizi Merchant Center’ın standartlarına uydurmanız gerekmektedir. SEO, trafik, sözleşme gibi prosedürleri bulunur. Hizmet sözleşmesi yapmanız halinde reklamlarınız uygun şekilde yayınlanır.
Kullandığınız dile dek sunduğunuz hizmetin ayrıntıları tutarlı olmalıdır. Reklamlar için uygun platformların bulunması ve analizler, Merchant Center’da yapılır. Bu alanı tanımak ve öğrenmek, reklam verme sürecinizde olumlu etki yaratır. Ayrıca bu sayede Google reklam verme ücreti bulunmadığı da unutulmamalıdır.
Firmanızın Merchant Center kaydını oluştururken doğru bilgiler girmeni önemlidir. Tüm bu alanlara ve bilgi formlarına Google üstünden ulaşılabilir. SEO uyumu gibi hususlarda daha iyi bir puan almak için robots.txt gibi kusurlu web bölümlerini örtbas eden dosyalardan faydalanabilirsiniz. Sitenizin botlar tarafından fark edilmesini istemediğiniz kısımların koduna söz konusu dosyayı ekleyebilirsiniz.
4. Ödeme Süreci
Google reklam verme, müşteri davranışlarına uyumlu şekilde reklamcılık yapmayı sağlar. Çünkü müşteri satın alım davranışlarını analiz eden Google süreçleri bulunur. Merchant Center aracılığı ile reklam vermek, ücretsiz şekilde potansiyel müşterilerinize erişebilmeniz anlamına gelir. Reklamınızın yayınlanması sürecine dek herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Reklamınız yalnızca kitlelere ulaştığında komisyon alımı sağlanır. Dolayısı ile Google reklam verme fiyatları, tıklanma oranınıza göre değişiklik gösterir. Arama motoru yalnızca reklamlar üstündeki kazancınızdan komisyon almaktadır.
Bu kadar basit olan Google için reklam verme adımları arasında en çok dikkat etmeniz gereken konu, sitenizi uyumlu hale getirme sürecidir. Genel reklam politikalarına uyum sağlamanız halinde herhangi bir sorun yaşamadan reklam vermeye başlayabilirsiniz.
5. Yayınlama
Google Ads reklam verme son adımı, yayınlama sürecidir. Reklamlarınız, yani ürünlerinizin sergilenmesi konusunda süreklilik sağlarken dikkat etmeniz gereken iki husus bulunur:
- Minimum 10 ürün
- Aylık güncelleme
Google ADS, reklamını verdiğiniz ürünlerle ilgili gelişim ya da stok açısından aylık olarak güncelleme vermenizi talep eder. Bir diğer dikkat edilecek husus ise reklam verdiğiniz sitenizde minimum 10 ürünün yayında ve satışta olmasıdır. Google reklam verme maliyeti, tüm bu sürecin dışında tutulur. Bu kriterler dışında sitenizle ilgili genel kullanıcı deneyimini zenginleştirmeniz, reklam verme sürecinizin eksiksiz şekilde tamamlanması için yeterlidir. Siz de müşteri kitlenize en kesin yoldan ulaşmak için Google reklam verme sürecinizi başlatabilirsiniz.